KASTEEL VAN HARZÉ - MAALDERIJ- EN BAKKERIJMUSEUM: Kasteel, Museum /ontdekking, Bouwkundig erfgoed

KASTEEL VAN HARZÉ - MAALDERIJ- EN BAKKERIJMUSEUM: Kasteel, Museum /ontdekking, Bouwkundig erfgoed (ardennen)

In het onvergelijkbare kader van het Kasteel van Harzé (17de eeuw), bevindt zich het Maalderij- en het Bakkerijmuseum. Hier wordt de geschiedenis van het brood voorgesteld, vanaf de oogst van het graan tot de verwerking van het meel. Het museum is enig in zijn soort. In zes zalen kan u telkens iets anders ontdekken: de rustige sfeer van de bijgebouwen van het kasteel, de wederopstelling van een authentieke watermolen, de molenstenen en de tandwielen die hydraulisch voortbewegen, ongewone voorwerpen,...

Molenaars- en Broodbakkerijmuseum
Het mooie kader van het kasteel uit de 17de eeuw, op de grens met de Ardennen, vertelt de ongelofelijke geschiedenis van het brood. Een watermolen werd hier volledig gerestaureerd ! U kan zien hoe de molenstenen aan het draaien worden gebracht, evenals de tandwielen met de kracht van het water, hetgeen voor velen vandaag onbekend en ongewoon is.
Op afspraak wordt brood op grootmoederswijze bereid in ons demonstratieatelier.
De molen is getrouw gerestaureerd, met al zijn mechanismen die vreemde namen dragen, met zijn bekerlift die het graan naar de molen voerden, met zijn zeef die de verschillende kwaliteiten graansoorten van elkaar scheidde, enz. Wat zeker is, dat u hem met eigen ogen kan zien draaien.
De geschiedenis van het graan brengt u vervolgens naar het hart van het splinternieuwe Bakkerijmuseum. Daar vindt u beschuitsnijmachines, mechanische kneedmachines van een paar honderd kilo zwaar, en verscheidene duizenden voorwerpen, die verrassen en men echt niet verwacht.  Dit alles brengt de sfeer van een echt werkatelier, met talloze geheimpjes, technieken en truken van de bakkers en pattisserijbakker. Wat er in de doofpot zit, hoe bijvoorbeeld de ‘cougnous’ gemaakt worden, hoe amandelsmaak uit de noten wordt getrokken, hoe gateau op smaak gebracht worden, hoe koeken, speculaas, marsepein en chocolade hun vorm krijgen.
Twee verdiepingen staan klaar om bezocht te worden, met vijf zalen vol met verassingen, zoals kleine en grote werktuigen die echte kunstwerken zijn. Ze zijn ingedeeld volgens leeftijd en gebruik : het werkatelier en zijn houtoven, werktuigen voor wafels, koeken, chocolade, marsepein, suiker. Dan komt de winkel uit 1900, de eerste machines… Een terugkeer naar het verleden die u niet mag missen. Dit bezoek zal u niet met honger van tafel laten vertrekken…

Adres:
Ardennen: Château de Harzé
Rue de Bastogne 1
4920 HARZE (AYWAILLE)
 
Tel.: +32 (0) 86 21 20 33
Fax: +32 (0) 86 21 45 59
E-mail : info@palogne.be

http://www.palogne.be/musee_boulangerie.htm