De slag om de Ardennen

De slag om de Ardennen

Korte geschiedenis:

Op 16 december 1944 begint, in de mist en de koude, het Von Rundstedtoffensief, later de Slag om de Ardennen genoemd. Op 20 december 1944 wordt La Roche ingenomen door de 116de Panzer division die gebruik maakt van de nog intacte bruggen om de Ourthe over te steken.
Ze heeft als doel de Maas over te streken en Antwerpen met zijn haven te bereiken. Vanaf 26 december 1944 klaart het weer op en wordt La Roche gebombardeerd door de geallieerde luchtmacht. 114 burgers komen hierbij om het leven.Meer dan 90% van de stad wordt verwoest.
Op 3 januari 1945 beginnen de Geallieerden, in de koude en de sneeuw, hun tegenoffensief. Op 11 januari wordt La Roche bevrijd door de Schotten van de 51st Highland Division (Black Watch) en de voorhoede van de 84th US Infantry Division (The Rail Splitters). De Slag om de Ardennen eindigt op 28 januari 1945.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Ardennen

Reisroute : The Battle of the Bulges


Op 16 december 1944 wordt een laatste poging ondernomen door Hitler om een offensief te ontketenen dwars door België en door te stoten naar, hopelijk, Antwerpen. De geallieerde troepen worden volkomen verrast door de enorme argressie die de Duitsers inzetten. Onderstaand vind u enkele routes die u kunt volgen zoals de Duitse troepen deze maakten. We starten in de omgeving van Bastogne waar we het Mémorial du Mardasson bezoeken en volgen de verdediging en het ontzet van deze stad. Hier vind u ook aandacht voor het museum van Diekirch, Luxemburg, dat erg de moeite waard is. Vervolgens kunt u een tour maken die start in Bastogne en via Noville, La Roche-en-Ardenne naar Vielsalm gaat. Ook kunt u een bezoek in het noorden maken waar het 6de Panzer Leger, met haar SS Panzer Divisies, de belangrijkste taak had, het doorstoten naar de rivier de Maas, dwars door de Amerikaanse 99th Infantry Division. Het 6de Panzer Leger stond onder leiding van Sepp Dietrich, maar wij volgen de route van 'Kampfgruppe Peiper'. Tijdens deze tour komt u langs 'Five-Points', in Baugnez, hier speelde 'Het Bloedbad van Malmedy' zich af. In dit zelfde gebied kunt u terug vinden waar de beroemdste foto's zijn gemaakt die steeds weer gebruikt worden ter illustratie voor 'Het Ardennen Offensief'. Dit gebied is gelegen tussen Recht en Poteau. Verder vindt u hier een pagina die wat dieper ingaat op de commando activiteiten van Otto Skorzeny en zijn manschappen die zich voordeden als Amerikanen en als zodanig voor grote verwarring zorgden.

Als je de route van de slag om de ardennen wilt volgen kunt je op dit adres terecht


http://www.strijdbewijs.nl/ardennen.htm